Funkcionalne skulpture Sebastijana Erazuriza inspirisane antičkom umetnošću

od Imaginarijum 0

U  galeriji “David Gill” u Londonu nedavno je održana prva samostalna izložba mladog umetnika Sebastijana Erazuriza u Velikoj Britaniji pod nazivom “Sve što uništite, mi ćemo obnoviti” (“Anything You Destroy, We Will Rebuild”). Posetioci ove  neobične izložbe bili su u prilici da vide grčke i rimske biste i statue skenirane 3D metodom, digitalno manipulisane i prepravljene u potpuno funkcionalne skulpture.

 

“Mnoge antičke skulpture koje smo naučili da volimo i poštujemo razbijene su i fragmentirane.Da li bi bile podjednako misteriozne i fascinantne za nas ako bismo ih mogli videti u prvobitnom originalnom izgledu?”, ovom idejom vodio se umetnik Erazuriz tokom rada na ovom jedinstvenom projektu prilikom kojeg je eksperimentisao tehnološkim i inovativnim procesima u dizajnu i umetnosti, uključujući i virtuelnu stvarnost.

Pretvaranje klasične umetnosti u funkcionalni nameštaj za neke možda predstavlja svetogrđe, a to  je upravo granica koju Erazuriz želi da istraži. Korišćenjem replike boginje Nikeje (“Krilate Pobede”)  za kreiranje police za knjige, umetnik je kako kaže želeo da “istraži ravnotežu između napetosti i oslobađanja, poštovanja i sakrivanja, delikatnosti i brutalnosti”.

 

 

 

 

 

 

 

Miona Todorović

Foto: Design-Milk

Share This: