Filmovi sa Kanskog festivala o kojima će se dugo pričati

od Imaginarijum 0

Već sedam decenija zaredom u maju mesecu najpoznatija imena iz sveta filma i šoubiznisa zapute se ka francuskoj rivijeri ne bi li bili deo jednog od najprestižnijih filmskih događaja godine. 71. Kanski festival je mesto čijim crvenim tepihom šetaju neke od najvećih zvezda sedme umetnosti, gde se vode razgovori i debate na temu filma i  premijerno prikazuju neki od potencijalnih filmskih hitova. 

U iščekivanju pobednika Zlatne palme za vas smo izdvojili filmove koji su več sada po mišljenju kritike najveći favoriti za ovu prestižnu nagradu. 

 

“Everybody Knows”

 

Psihološki triler iranskog reditelja Asgara Faradija koji je otvorio ovogodišnji festival govori o seriji nemilih događaja i porodičnih tajni koje počnu da se razotrkivaju od trenutka kada Laura (Penelopa Kruz) sa svojom porodicom otputuje u svoj mali rodni grad na lokalnu proslavu. Porodica biva prisiljena da pravi moralne izbore koji bi mogli biti pogubni po njih same. Ceo film je na španskom jeziku, koji režiser uopšte ne govori, a svako ko je pogledao filmove “A Separation” i “The Salesman” zna da je jedino Farhadi u stanju da ispriča priču poput ove. Pored Penelope Kruz glavne uloge u filmu tumači njen partner Havijer Bardem i Rikardo Darin.

 

“BlacKkKlansman”

 

Spajk Li donosi nam film zasnovan na istinitoj priči afričko-američkog policajca iz Kolorado Springa koji uspeva da se infiltrira u Ku Kluks Klan i postane predvodnik lokalne grupe. U glavnim ulogama ovog kontroverznog filma su Džon Dejvid Vašington i Adam Drajver, dok je koprodukciju filma radio Džordan Pil, reditelj Oskara nagrađivanog indi horor filma “Get Out”.

 

“The Man Who Killed Don Quixote”

 

Ova avanturistička komedija je ostvarenje reditelja Terija Gilijama koji je nakon 20 godina napokon uspeo da ostvari svoj projekat iz snova i ekranizuje čuveni roman Migela de Servantesa. Snimanje je odlagano zbog finansijskih poteškoća, nevremena i bolesti glumaca čija je prvobitna postavka u potpunosti izmenila, budući da glavne uloge sada tumače Džonatan Prajs kao Don Kihot, Adam Drajver kao Sančo Pansa i Olga Kirilenko. Ovaj dugo očekivani film će ujedno svečano zatvoriti festival u Kanu. 

 

“The House That Jack Built”

 

Psihološki horor film prati 12 godina života kriminalca Džeka (Met Dilon) i prikazuje sve zločine koje je počinio a koji su ga oblikovali u serijskog ubicu. Režiju i scenario potpisuje Lars von Trir, a ostale uloge tumače Džeremi Dejvis i Uma Turman.

 

“Arctic”

 

Čovek koji je preživeo pad aviona na ledenom Arktiku konačno ima priliku da bude spašen kada se tragična nesreća dogodi i svaka nada za njegovo spašavanje biva izgubljena. On tada mora odlučiti da li će ostati u svom improvizovanom skloništu ili će krenuti put nepoznatog ka mogućem izbavljenju. Ulogu ovog polarnog Robinzona tumači danski glumac Meds Mikelsen dok režiju potpisuje Džo Pena. 

 

“Cold War”

 

Posleratna ljubavna priča smeštena u Poljskoj 1950. godine usmerena je na odnos između muzičara i mlade pevačice regrutovanih u narodnu muzičku trupu odobrenu od strane komunističke partije. Film režira poljski reditelj Pavel Pavlikovski čiji je poslednji film “Ida” osvojio Oskara za najbolji strani film 2015. godine. 

 

Miona Todorović 

Share This: