Futuristička seoska kuća unutar kamenih ruševina iz 18. veka

od Imaginarijum 0

Kamene ruševine škotske kuće iz 18. veka vratile su se u život u vidu iznenađujuće modernog i energetski održivog doma zahvaljujući arhitektonskom dvojcu Lili Dženks i Natanijelu Dorentu. 

 

 

Ova neobična seoska kuća koja se nalazi u dalekoj škotskoj pokrajini zadržala je svoj ruralni spoljašnji izgled zajedno sa krovom i kamenim zidovima. Međutim, ono po čemu kuća poprima futuristički izgled je upravo unutrašnja struktura koja podseća na bele zakrivljene cevi i tunele u funkciji hodnika koji povezuju centralne prostorije sa spavaćim sobama na oba kraja kuće.

Prirodno svetlo ispunjava pretežno belu unutrašnjost a sa velikih prozornih okvira pruža se predivni pogled na škotski krajolik. Obloge su minimalističke i uglavnom su izrađene od drveta svetlije boje, dok mrežaste police koje se nalaze u sklopu “cevi” služe kao nosači zakrivljenih zidova. Pored korišćenja fotonaponskih elemenata, ovaj dom je izgrađen po standardima pasivhausa i može se pohvaliti super-izolovanim separatorima, dok se kuća u potpunosti napaja solarnom energijom. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripremila: Miona Todorović 

 

Share This: