Alternativa prvomajskom roštilju: Marinirano povrće sa umakom od avokada i feta sira

od Imaginarijum 0

Kada pomislimo na Prvi maj prvo čega se setimo su priroda, roštilj i uživanje sa porodicom i prijateljima u zabavnim aktivnostima daleko od gradske buke. Budući da se roštilj podrazumeva kao nezaobilazni deo svakog prvomajskog izleta, pomislili smo da bi uz burgere, ćevape i kobasice za promenu mogli da probamo super sočno grilovano povrće sa umakom od avokada i feta sira.

 

 

Savršena alternativa za meso posebno ako u vašem društvu ima vegeterijanaca ili onih koji žele da probaju nešto novo i zdravo i u tome istovremeno uživaju. Sigurni smo da će vam se ova kombinacija dimljenog ukusa grilovanog povrća sa laganim i kremastim umakom od avokada i feta sira toliko dopasti da ćete kada je jednom probate poželeti da uživate u povrću svakog dana.

 

 

Sastojci za marinadu:

  • 1/4 šoljice maslinovog ulja
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 4 čena belog luka (usitnjena)
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika bibera

Za gril:

  • 2 tikvica isečene na kolutiće
  • 1 šolja pečuraka bez drški 
  • 1 patlidžan isečen na kolutiće
  • 1 veliki crni luk isečen na kolutiće
  • 1 šolja rotkvica prepolovljenih
  • 2 velika slatka krompira (batata) isečena na veće kriške
  • 1 baget isečen na manje kriške
  • šaka svežeg origana, bosiljka, ruzmarina i timijana za dekoraciju

Za umak:

  • 250 grama feta sira izmrvljenog na sobnoj temperaturi
  • 1 avokado
  • 1 kašika maslinovog ulja

 

Priprema:

  • U posudu pomešajte ulje, soja sos, smeđi šećer, beli luk, alevu papriku i biber.
  • U drugu veću posudu stavite tikvice, pečurke, patlidžan, luk i rotkvice, prelijte ih marinadom i ostavite da odstoje u frižideru najmanje 30 minuta. U međuvremenu, skuvajte sladak krompir jer će tako tokom grilovanja dobiti savršenu teksturu. Nakon 2 minuta kuvanja pomešajte ga sa ostalim povrćem u marinadi.
  • Marinirano povrće i baget koji ste prethodno premazali maslinovim uljem sa obe strane poređajte na roštilj i grilujte po želji. Na kraju rasporedite sve na tanjir i pospite svežim začinskim biljem. 
  • Služite toplo sa umakom od feta sira i avokada.

 

Prijatno!!! 

 

 

Pripremila: Miona Todorović

Share This: