Upoznajte Gumshoe – prve patike napravljene od reciklirane žvakaće gume

od Imaginarijum 0

Sportski brend Explicit Wear u saradnji sa kompanijom Gumdrop Ltd, a pod pokroviteljstvom grada Amsterdama, predstavio je patike čiji je đon u potpunosti napravljen od recikliranje žvakaće gume pokupljene sa asfalta holandskih ulica. 

 

 

Gumshoe patike dizajnirane su sa ciljem da podignu svest ljudi kada je reciklaža u pitanju i skrenu pažnju na problem sa kojim se Amsterdam već godinama bori a to su žvakaće gume zalepljene po ulicama grada. Naime, na godišnjem nivou samo u Holandiji oko 1,5 miliona kilograma žvakaće gume završi na ulicama, a njihovo čišćenje gradske opšine košta milione evra, dok je za biorazgradivost žvakaćih guma potrebno čak 25 godina. Kako bi se pozabavila ovim problemom kompanija Gumdrop Ltd uspela je da procesuiranjem ovih žvakaćih guma stvori novi tip polimer gume koja se dalje može iskoristiti za proizvodnju nečeg novog, u ovom slučaju- patika urbanog dizajna!

 

Verujemo da će ovom iznenađujućom inovacijom Amsterdam uspeti da stimuliše svoje građane da manje zagađuju svoj grad, a druge metropole inspirisati na sličan korak ne bi li nam đonovi i ulice bili čistiji.

 

 

 

 

 

Autor: Miona Todorović

Share This: