Banana hleb- ukusno pecivo koje ćete obožavati!

od Imaginarijum 0

Tragate za receptom koji će na zdraviji i kvalitetniji način zadovoljiti vašu želju za slatkišima i mekim slatkim pecivima? Vreme je da zavežete kecelju oko struka, zasučete rukave i upustite se u pripremu jedne od najukusnijih verzija slatkog aromatičnog hleba od banane! Za pripremu ove jednostavne homemade poslastice biće vam potrebno:

  • 125g otopljenog putera
  • 150g žutog šećera
  • 1 kašicica ekstrakta vanile
  • 2 jajeta
  • 255g belog brašna
  • 2 ispasirane banane
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soda bikarbone
  • prstohvat morske soli
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraha
  • 1/4 kašičice karanfilića
  • 1/3 šoljice meda
  • 1/2 šolje seckanih oraha
  • maskarpone sir ili med za serviranje

1. Zagrejte rernu na 160°C. Pleh za pečenje hleba podmažite puterom ili ga obložite papirom za pečenje.

2. Dobro umutite puter, šećer i vanila ekstrakt. Nakon što ste dobili ujednačenu kremastu masu, dodajte jaja (jedno po jedno), banane, ,brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, oraščić, karanfilić i med i nastavite sa mućenjem. Kada je smesa umućena, dodajte joj seckane orahe. 

3. Smesu sipajte u pleh i pecite oko sat vremena ili do momenta kada viljuška iz testa izađe potpuno čista. Nakon pečenja, isključite rernu i ostavite hleb da odstoji u njoj još dvadesetak minuta.

Iako je, pod uslovom čuvanja u frižideru, banana hleb moguće jesti i do pet dana nakon pripreme, preporučujemo da ga služite odmah uz kremasti maskarpone sir, med ili malo istopljene crne čokolade.

Bon appétit!

 

 

 

 

Share This: