Slatki i hrskavi Pavlova zalogaji koji se tope u ustima

od Imaginarijum 0

Ukoliko do sada niste imali priliku da probate Pavlovu tortu, ne krivimo vas, jer to nije dezert u kojem često imamo prilike da uživamo iako je neverovatno jednostavan za pripremu. Osnovu ovog hrskavog kolača nazvanog po čuvenoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj čini kora od puslice i preliv od slatke pavlake u kombinaciji sa sezonskim voćem poput jagoda ili malina. 

Za danas smo se odlučili za jednu neobičnu varijaciju ove torte u vidu slatkih zalogaja sa domaćim džemom od borovnica koji možete pripremiti za manje od deset minuta. Zasladite ovaj kišni dan hrskavom piruetom koja se topi u ustima. 

 

 

Sastojci za puslica koru:

  • 6 belanaca
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 1/4 šolje šećera

 

Sastojci za džem od borovnica: 

  • 1 šolja borovnica
  • 1/4 šolje šećera
  • 1/4 šolje kukuruznog (fruktoznog) sirupa
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1 kašičica narendane kore od limuna 

 

 

Priprema:

  • Mikserom umutite belance, prašak za pecivo i so u trajanju od 3 minuta. Dok mutite lagano dodajte šećer kašiku po kašiku. Jednom kada se smesa zgusne i kada se fomiraju čvrsti beli vrhovi na površini možete krenuti sa pečenjem kora – ukupno 6 minuta.
  • Na papir za pečenje većom kašikom vadite i rasporedite smesu od belanaca formirajući mala gnezda u koja ćete kasnije dodati džem. Pecite 1 sat i 20 minuta na temperaturi od 250 °  i na pola pečenja obavezno okrenite posudu za pečenje kako bi se kore ravnomerno ispekle.
  • Za pripremu brzog džema pomešajte borovnice, šećer, kukuruzni sirup, limunov sok i narendanu koru limuna u manjoj posudi. Kuvati na srednjoj temperaturi 6-8 minuta a kada proključa sklonite džem sa vatre i ostavite da ga se zgusne i ohladi. Gnezda od puslica nafilujte džemom i ukrasite listićima nane. 

 

 

 

Share This: