Tehnologijom protiv jezičkih barijera – slušalice koje prevode u realnom vremenu

od Imaginarijum 0

Univerzalni prevodilac je nešto što smo do skoro mogli da gledamo samo u Star Trek serijalima, međutim naučna fantastika nikad nije bila bliža stvarnosti zahvaljujući nedavno predstavljenom prototipu bežičnih Pilot slušalica uz čiju pomoć možemo razumeti čak 15 stranih jezika i to u realnom vremenu!

 

 

Waverly Labs je startup kompanija iz Bruklina koja ima jedan veoma uzvišen cilj – da pomoću napredne tehnologije sruši jezičke barijere i tako učini ovaj svet boljim mestom. Prošle nedelje, kompanija je na Svetskom Mobilnom Kongresu u Barseloni predstavila prototip Pilot slušalica čije je lansiranje na tržište zakazano za kraj godine. 

Dizajniran kao par bežičnih slušalica, Pilot uređaj se povezuje sa aplikacijom koja koristi prepoznavanje govora i AI prevod za pretvaranje govornog jezika, dok uz samo par sekundi kašnjenja u govoru i tumačenju prevedenu verziju direktno reprodukuje slušatelju. Da bi se aktivirao uređaj za sada mora biti povezan na internet, iako kompanija namerava da razvije i offline verziju. Postojeći prototip omogućava da dvoje ljudi koji nose Pilot slušalice nesmetano razgovaraju dok će kasnija ažuriranja proširiti ovu funkcionalnost.

Za početak, Pilot će biti u mogućnosti da prevodi engleski, španski, francuski, italijanski i portugalski jezik, dok Waverly Labs kompanija planira da u budućnosti u aplikaciju doda još više jezika. Očekivana cena na tržištu biće oko 250 dolara dok će aplikacija biti dostupna za iOS i Android uređaje. 

 

 

 

 

 

 

Share This: