Barbie slavi žene koje menjaju istoriju i inspirišu nove generacije devojčica

od Imaginarijum 0

Međunarodni dan žena, 8. mart, posvećen je obeležavanju dostignuća hrabrih i jakih žena kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost. Ove godine, u čast pravih žena, kompanija Mattel predstaviće fantastičnu kolekciju Barbie lutaka čiji su likovi inspirisani ženama koje su ostavile veliki trag u svetskoj istoriji i društvu i na taj način postale uzori mnogim devojčicama širom planete.

 

 

Nova Barbie linija pod nazivom “Inspiring Women” posvećena moćnim ženama koje su imale značajan uticaj u feminističkom pokretu broji 17 lutaka poput umetnice Fride Kalo,pilotkinje Emilije Ekhart, NASA i matematičarke Ketrin Džonson. Pored ove tri istorijske figure, kolekciju čine i žene modernog doba kao što su režiserka Peti Dženkis, mlada snouborderka Kloe Kim, kineska odbojkašica Hui Rukoi kao i poljska novinarka Martina Vojčehovska. 

 

 

Barbie kolekcija slavi žene iz celog sveta što je jedinstvena prilika da se mlade devojke upoznaju sa ženskim ikonama iz različitih zemalja i nacionalnosti o kojima do sada mnoge žene uopšte ne mogu da nauče. Ne zaboravimo da je Barbie brend takođe u potrazi za novim inspiracijama budući da od fanova traže da taguju i dele svoje ženske uzore koristeći hashtag #MoreRoleModels na društvenim mrežama.

 

 

Iako je Barbie je ranije često bila tema kontroverze jer mnogi veruju da su lutke promovisale nerealna očekivanja o načinu kako bi žene trebalo da izgledaju, u poslednjih nekoliko godina proizvođači ove najpoznatije lutke na svetu trude se da promene mišljenje javnosti predstavljajući lutke različitih oblina, boje kože i kose.

 

 

 

Share This: