Ovo su glavni dobitnici 90. dodele Oskara!

od Imaginarijum 0

Jubilarna 90. ceremonija dodele Oskara protekla je u znaku filma “The Shape of Water” (Oblik vode) koji je osvojio četiri nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, a među njima su i Oskari za najbolji film i najbolju režiju.

Ostvarenje meksičkog reditelja Giljerma del Toroa koje priča priču o ljubavi  između neme devojke i misterioznog reptilskog bića, veliki je pobednik 90. ceremonije dodele Oskara,  sa osvojene 4 statue od ukupno 13 nominacija, a nagradom za najbolju režiju Del Toro je postao treći meksički reditelj koji je pobedio u ovoj, po mnogima najznačajnijoj kategoriji.

Džordan Pil osvojio je Oskara za originalni scenario za “Get Out” i postao prvi afroamerički reditelj s tom nagradom.

Glumica Frensis MekDormand osvojila je Oskara za glavnu žensku ulogu u crnoj komediji Martina Mekdonaga “​Three Billboards Outside Ebbing, Missouri​”, dok je nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu u istom filmu prippala talentovanom Semu Rokvelu.

Legenda Holivuda Geri Oldman, dobio je Oskara za najboljeg glumca u ostvarenju “Darkest Hour” u kom tumači lik Vinstona Čerčila, dok je Oskar za najbolji strani film pripao čileanskom ostvarenju “A Fantastic Woman”.

Sa svojih 89 godina, reditelj Džejms Ajvori najstariji je laureat, osvojivši Oskara za adaptirani scenario za film “Call Me By Your Name”, dok je francuskii kompozitor Aleksandar Depla osvojio drugog Oskara za muziku u filmu “Oblik vode”.

Američki TV voditelj Džimi Kimel i ove godine bio je domaćin ceremonije, a očekivano, otvorio ju je govorom  koji aludira na  seksualne skandale vezane za holivudskog producenta Harvija Vajštajna.

Ovogodišnja dodela Oskara održana je prvi put bez Vajnstajna budući da ga je američka Akademija posle izbijanja afere isključila iz članstva.

Dodeli je prethodila umetnička instalacija američkog uličnog umetnika Plastic Jesus koji je ispred pozorišta Dolbi postavio kulpturu Harvija Vajnštajna, kako sedi u bade mantilu držeći u jednoj ruci zlatnu statuetu.

 

Lista glavnih dobitnika

– Najbolji film: “The Shape of Water” (Oblik vode) Giljerma del Toroa 

– Nabolja režija: Giljermo del Toro za “The Shape of Water” 

– Najbolji glumac: Geri Oldman za “Darkest Hour” 

– Najbolja glumica: Frensis MekDormand za “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. 

– Najbolja muška sporedna uloga: Sem Rokvel za ​”​Three Billboards Outside Ebbing, Missouri​” 

– Najbolja ženska sporedna uloga: Alison Džejni za “I, Tonya” 

– Najbolji strani film: “A Fantastic Woman”, Čile 

– Najbolji dokumentarni film: “Ikarus” Brajana Fogela 

– Najbolji animirani film: “Koko” u produkciji studija Volta Diznija 

– Najbolji originalni scenario: “Get Out” Džordana Pila 

– Najbolji adaptirani scenario: “Call Me By Your Name” Džejmsa Ajvorija

 

Share This: