Sjajna izložba u Institutu Servantes: ilustracije inspirisane životom Fride Kalo

od Imaginarijum 0

Izložba ilustracija španske umetnice Marije Hese, koja svojim delima na jedinstven način dočarava život i stvaralaštvo čuvene Fride Kalo, biće svečano otvorena 9. februara u 19:00 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

cb3e5ec22c145b16789f9808a6cfb1cfSpajajući lične boli i radosti i prenoseći ih na slikarsko platno, slikarka Frida Kalo (1907-1954)  ostavila je neizbrisiv trag na svetskoj i umetničkoj sceni Srednje i Latinske Amerike. Uz raskošan meksički kolorit i neizostavne elemente tradicije, dela Fride Kalo postala su važan deo istorije umetnosti, dok ju je turbulentan život ispunjen životnim patnjama i velikim, prečesto nesrećnim ljubavima, učinio istinskom ikonom pop kulture.

Ilustracija-iz-knjige-Frida-Kalo.-Jedna-biografija-1000x560

 

Beogradska publika biće u prilici da pogleda trideset ilustracija rađenih u tehnikama kao što su gvaš, tuš i akvarel, na grafičkom papiru, a one prikazuju neke od najznačajnijih trenutaka iz Fridinog života. Ove lustracije predstavljaju deo knjige “Frida Kalo. Jedna biografija”, koju je u Srbiji objavila izdavačka kuća Dibidus films&books. 
Marija Hese (Uelva, 1982) je španska ilustratorka koja je svoje ime izgradila u svetu književnosti i izdavaštva. Do sada je objavila više knjiga, među kojima su ilustrovana izdanja “Gordost i predrasude” (2017), “Frida Kalo. Jedna biografija”, a trenutno priprema biografiju velikog Dejvida Bouvija. Njeni crteži objavljivani su u prestižnim časopisima, poput Jot Down i Maasai Magazine, a najveći broj njih krase žene kao glavne protagonistkinje.

Processed with VSCO with a6 preset

 

 

 

 

 

Share This: