Otkrijte 5 najčarobnijh zimskih destinacija!

od Imaginarijum 0

Iako mnogi od smatraju da je zima godišnje doba koje treba preživeti, složićete se da postoji posebna čarolija u ovim hladnijim mesecima: lišće koje treperi na ledenom vetru, pejzaž prekriven puderasto belim tepihom, i gradovi koji se pretvaraju u skoro neprepoznatljive zimske zemlje čuda.

Hladno i tmurno vreme može učiniti da poželite da ostanete u zatvorenom prostoru i sve prespavate zimskim snom, ali nekoliko zapanjujućih destinacija koje smo izdvojili za vas dokaz su da je zima najbolja sezona za planiranje godišnjeg odmora. Od snežnih pustinja do dvoraca iz bajki okovanih ledom, ova mesta kao da ožive u zimskom periodu. Verujte, ovakve prizore Bavarske i Bleda nikad ranije niste videli.

Neuschwanstein dvorac, Bavarska, Nemačka

Neuschwanstein dvorac

Ako vam ovaj nemački dvorac deluje poznato, niste se prevarili, jer je baš on bio inspiracija za čuveni zamak iz Diznjevog filma “Uspavana lepotica”. U letnjem periodu ovu atrakciju poseti čak 6.000 posetilaca, međutim ono što oni ne znaju je da ovaj dvorac zimi izgleda kao iz bajke, samo bez turista. Smešten na jugozapadu Bavarske, Neuschwanstein dvorac izdiže se iz borovih šuma bavarskih Alpa, sa prelepim kupolama izgrađenim u romanskom stilu.

Nacionalni park Banff, Kanada

Banff National Park

Nacionalni park Banff često se nalazi na listama najlepših prirodnih lokacija na svetu, i sigurno vas neće razočarati u hladnijim mesecima. Dok mnoge hladne destinacije u ovom periodu utonu u zimski san, park Banff i jezero Luis prosto ožive kada temperatura na termometru pokaže nulu. Posetioci tada mogu da uživaju u festivalu pod nazivom “Snežni Dani” koji traje skoro mesec dana i kada svi staju na svoje klizaljke ili skije. Ukoliko vam se ukaže prilika da posetite ovu prelepu destinaciju, ne zaboravite da svratite i do jezera Moren u čijoj vodi se kao u ogledalu oslikava dolina Deset vrhova.

Mont-Tremblant, Kvebek, Kanada

Mont-Tremblant

Mont-Tremblant je više od skijališta. Ovaj neobični gradić pun života svim ljubiteljima zimskih sportova, omogućava da pored skijanja uživaju u pejzažu dok ispijaju toplu čokoladu u lokalnom baru “Mali Karibu” ili degustiraju palačinke u slatkim malim poslastičarnicama. Ako kojim ove zime slučajem planirate putovanje na istok Kanade, predlažemo vam da to bude početkom marta kada se ovde održava međunarodni zimski polo turnir.

Sedona, Arizona, SAD

Sedona

Na uobičajenoj razglednici iz Sedone često možete videti motive pejzaža kojim dominiraju crvene planine, međutim u zimskim danima ove čuvene planine budu prekrivene nežnim snegom, a to je prizor koji se ne sme propustiti. Blaga klima, beskrajno plavo nebo i neistražene divlje staze u toku dana savršen su poziv za svakog sa neoubuzdanim avanturističkim duhom, dok je noć rezervisana za gledanje u zvezde i kampovanje pod vedrim nebom.

Jezero Bled, Slovenija

Bled

Mnogi će se složiti da je jezero Bled biser Slovenije, smešten u piktoresknom gradu udaljenom manje od sat vremena vožnje od Ljubljane. U julu i avgustu, blistavo jezero vrvi od drvenih čamaca i dečije graje dok se kupaju u plićaku, ali zimi grad doživljava neverovatnu transformaciju i pretvara se u pravu malu zemlju čuda. Bled postaje prekrasno tiho i mirno mesto kojim dominira srednjovekovni zamak na ostrvu u centru grada dok se u pozadini izdižu snegom prekriveni Julijski Alpi.

A gde vi putujete ove zime?

 

 

 

Share This: