Feminizam – reč koja je obeležila 2017. godinu!

od Imaginarijum 0

Čuveni Merriam-Webster rečnik proglasio je “feminizam” za najtraženiju reč u 2017. godini. Poznati online pretraživač reči i pojmova feminizam definiše kao “teoriju političke, ekonomske i socijalne jednakosti polova” i “organizovane aktivnosti u podršci ženskih prava i interesa”, a nakon događaja poput Ženskog marša i početka #MeToo pokreta, pretraga ove reči porasla je za neverovatnih 70%.

http_bae.hypebeast.comfiles201712feminism-2017-word-of-the-year-merriam-webster-1

Takođe, brojni korisnici mreže pretraživali termin nakon što je savetnica američkog predsednika Kelien Konvej u jednom od intervjua izjavila da se ne smatra feministkinjom, kao i objavljivanjem TV serija i filmova, uključujući “The Handmaid’s Tale” i “Wonder Woman”.

feminism_icon

 U poslednjih nekoliko meseci, pojam “feminizam” je takođe ušao u život globalne #MeToo inicijative, pokrenute od strane žena iz Holivuda koje su u javnost izašle sa svojim iskustvima seksualnih napada i zlostavljanja, optužujući neke od najmoćnijih ljudi “industrije snova”, poput filmskog producenta Harvija Veinstajna, komičara Lui Si Keja, Čarlija Rouza ali i sadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

feminist 

 

 
 

Share This: