Vazdušasti vanila kolač sa džemom od jagoda? Dva parčeta, molim!

od Imaginarijum 0

Ove hladne decembarske dane najbolje je  zasladiti desertom sa nežnim ukusom praznične nostalgije, a recept za jedan takav kolač odlučili smo da što pre podelimo sa vama! Naš slatki decembarski favorit je vanila kolač sa džemom od jagoda, za čiju (laku i brzu) pripremu vam je potrebno:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 2 šolje belog šećera (400g)
  • 2 šolje brašna (260g)
  • prstohvat soli
  • 1 šolja mleka (250ml)
  • 112g putera
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

Za fil:

  • 125g maskarpone sira
  • 300ml slatke pavlake
  • džem od jagode
  • prstohvat crnog mlevenog bibera

 

Vanilla-Sponge-Cake-with-Strawberry-Black-Pepper-Jam-and-Mascarpone-Cream-Anisa-Sabet-The-Macadames-9-3 (1)

Zagrejte rernu na 175°C. Umutite penasto jaja, dodajte postepeno šećer i mutite još 5 minuta. Smesi potom dodajte brašno i so i mutite sve dok se sastojci dobro ne sjedine.

U toplom, gotovo ključalom mleku istopite puter, a nakon toga dodajte vanila ekstrakt i sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom jaja, šećera i brašna.

U dva jednaka okrugla pleha prečnika 20 cm sipajte jednaku količinu smese za kolač i pecite najduže 10 minuta na temperaturi od 150°C. Isključite rernu a kolač ostavite da odstoji u njoj još 10 minuta.

Umutite maskarpone i slatku pavlaku sve dok ne dobijete gustu i čvrstu masu. U međuvremenu, pomešajte džem sa malo bibera.

Kolač nafilujte izdašnim slojem džema, zatim maskarpone filom, a na kraju ga prekrijte drugom vazdušastom korom koju možete prekriti vanilin šećerom ili bobičastim voćem. Prijatno!

 

Vanilla-Sponge-Cake-with-Strawberry-Black-Pepper-Jam-and-Mascarpone-Cream-Anisa-Sabet-The-Macadames-11-4

 

Vanilla-Sponge-Cake-with-Strawberry-Black-Pepper-Jam-and-Mascarpone-Cream-Anisa-Sabet-The-Macadames-12-1

 

 

 

Share This: