Napravite egzotičnu tortu od šargarepe!

od Imaginarijum 0

torta-od-sargarepe-gastro-imaginarijum-lifestyle-magazin-srbija

Jede vam se nešto slatko ali i drugačije od većine poslastica kojima gasite potrebu za dodatnom dozom šećera? Vreme je da ispobate recept za tortu od slatke i sočne šargarepe koja miriše na najlepše orijentalne začine! Za pripremu ovog jedinstvenog aromatičnog deserta biće vam potrebni sledeći sastojci

Za kolač:

  • 340 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 1/2 kapičica praška za pecivo
  • 1 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta
  • 166 g smeđeg šećera
  • 150g belog šećera
  • 150g maslaca
  • 4 jajeta
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 200 g rendane šargarepe
  • 30 g susama
  • 50g sitno iseckanih pistaća

Za fil:

  • 75g šećera
  • 1/4 tsp kašičice soli
  • 1 kašika vode
  • 65g slatke pavlake
  • 3 kašike tahinija
  • 150g maslaca
  • 220g maskarpone sira
  • 1 1/2 kašičice vanila ekstrakta

Dekoracija: pistaći, marcipan

 

 

carrot+cake+tahini+frosting-13

Kolač: Zagrejte rernu na 180ºC i obložite papirom za pečenje pleh prečnika 20 cm.

U dubokoj posudi sjedinite brašno, so, prašak za pecivo, sdu bikarbonu i cimet, a u drugoj posudi umutite beli i smeđi šećer sa maslacem, jajima i vanila ekstraktom. Koristeći spatulu, pažljivo sjedinite sadržaj obe posude i mutite mikserom, a pri kraju muženja dodajte sitno narendanu šargarepu, susam i pistaće. Pecite u rerni oko 30 minuta, a potom ostavite da odstoji u isključenoj rerni još desetak minuta.

Fil: U dubokom tiganju na pari napravite karamel smesu od šećera, soli, vode  i tahinija i sklonite sa vatre kada se sastojci otope i počnu da ključaju.  U drugoj posudi sjedinite slatku  pavlaku, vanila ekstrakt i istopljeni maslac pa sve zajedno sjedinite sa maskarpone sirom. Jednu polovinu koalča nafilujte karamelom a drugu belim slatkim filom, a potom dekorišite marcipanom i pistaćima. Prijatno!

 

carrot+cake+tahini+frosting-14

 

 

 

 

 

Share This: