Vreme je za tropski cheesecake od ananasa!

od Imaginarijum 0

Slatki i egzotično sočni zalogaji na vašem dezertnom tanjiriću proveren su način da razveselite hladne dane koje provodite kod kuće, a ovaj vikend predstavlja idealnu priliku da pozovete prijatelje na veselo druženje zaslađeno neodoljivim tropskim cheesecake kolačem. Pripremite ga prema našem receptu!

Mums-Pineapple-Cheesecake-With-Spiced-Caramelised-Pineapple-Anisa-Sabet-The-Macadames-9

Potrebno je:

Za keks bazu:

  • 200 g keksa po izboru
  • 110g otopljenog putera
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1/2 kašičice đumbira

Za fil:

  • 300ml slatke pavlake
  • 1 kašičica želatina pomešana sa 1/4 šolje ključale vode
  • 2 x 250g maskarpone sira
  • 1/2 šolje šećera
  • sok od jednog limuna
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 1 konzerva ananasa (400g) iseckanog na komadiće

Za karamelizovani ananas:

  • 2/3 soka od narandže
  • 2/3 šolje smeđeg šećera
  • 1/3 šolje meda
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 svež oljušteni ananas, iseckan na štapiće

Mums-Pineapple-Cheesecake-With-Spiced-Caramelised-Pineapple-Anisa-Sabet-The-Macadames-2-2

Priprema:

Baza: u blenderu sameljite keks pomešan sa puterom, šećerom i đumbirom. Od dobijene mase u plehu za cheesecake napravite keks podlogu i ostavite da se ohladi u frižideru.

 Fil: Umutite mikserom slatku pavlaku, maskarpone, sok od limuna, šećer i vanilu. Za to vreme, u drugoj posudi napravite smesu želatina i ključale vode koju ćete potom ohladiti sokom od ananasa koji je ostao u konzervi. Želatinastu smesu dodajte fil masi i sve sjedinite mikserom. 

Ohlađeni kremasti fil sjedinite sa kockicama ananasa i njime premažite keks bazu kolača. Ostavite u frižideru na nekoliko sati.

 

 

Karamelizovani ananas: Zagrejte rernu na 200 °C.  U posudi srednje veličine pomešajte đus, smeđi šećer, med i cimet. Ubacite duguljaste kriške ananasa i ostavite 15ak minuta kako bi dobro upile slatki sos. Izvadite ananas i poređajte ga na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ananas slatkim sosom i ubacite u rernu na 15 minuta. Izvadite iz rerne, premažite ananas još jednom i vratite u rernu na dodatnih 15  minuta. Ponovite sve dok ananas ne postane karamelizovan. Preostalu količinu slatke marinade kuvajte dok ne postane gusta i lepljiva poput meda.

Ohlađeni kolač prekrijte karameliozvanim ananasom i prelijte ga slatkom glazurom. Služite ga nakon što osdstoji u frižideru dodatnih nekoliko sati.

Bon appétit!

Mums-Pineapple-Cheesecake-With-Spiced-Caramelised-Pineapple-Anisa-Sabet-The-Macadames-13-7

Share This: