Izložba u KC Grad koju morate posetiti!

od Imaginarijum 0

Izložba pod nazivom “Umetnost iza rešetaka” koja se otvara 20. novembra u 14 časova u Velikoj galeriji KC Grada prikazaće dela koja spadaju u Art brut odnosno Ousider art domene. Svakako se može reći da su radovi koji će biti predstavljeni i naivna umetnost jer se radi o stvaralaštvu pojedinaca koji nisu umetnički školovani i koji nisu deo profesionalne umetničke scene.

umetnost iza resetaka 2

Umetnost marginalnih grupa koja je neopterećena opšte prihvaćenim estetskim formama ili trendovima iskren je izraz ili potreba da se nešto kaže. Umetnost koju stvaraju, zatvorenici, psihijatrijski pacijenti kao i pacijenti zavisnici od psihoaktivnih supstanci spada u Art Brut pokret čiji je začetnik bio francuski umetnik Jean Dubuffet. Ali i pre nego što je nastao ovaj termin umetnici su se oduvek zanimali za radove ovakvih “marginalnih grupa” i uključivali ih u svoje projekte kao na primer čuvena grupa Plavi Jahač (1911- 1914) čiji je član bio Vasilij Kandinski.umetnost iza resetaka 3

Izložba pod nazivom “Umetnost iza rešetaka” predstaviće selekciju radova nastalih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Postavka će obuhvatiti radove nastale u okviru okupaciono radne terapije koja se u bolnici, u vrlo skromnim uslovima, sprovodi još od 1969. godine kao deo rehabilitacije pshijatrijskih pacijenata i pacijenata na lečenju bolesti zavisnosti a kojima je odredjena mera obaveznog lečenja od strane pravosudnih organa.
Izložba je prodajnog karaktera, a svi posetioci pozvani su da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju knjige za opremanje bolničke biblioteke kao materijale za crtanje, vajanje, rezbarenje kako bi okupaciono radna terapija mogla što kvalitetnije da se odvija.

Otvaranje izložbe je zakazano za 20. novembar u 14h i trajaće do 25. novembra. Radno vreme galerije je od 14 do 20h.

umetnost iza resetaka 1-2

 

 

Share This: