Knjiški moljci, zaronite u čaroliju ove veličanstvene SciFi biblioteke!

od Imaginarijum 0

Kada je reč o najlepšim bibliotekama sveta, sigurni smo da i vi najpre pomislite na monumentalna zdanja u gotskom ili baroknom stilu, ispunjena hiljadama knjiga čije požutele stranice i poveze prekriva dragocena patina prošlosti i uzbudljive istorije. Ipak, sigurni smo da će se vizija koju imate promeniti u korist kineske biblioteke Tianjin, istinskog čuda futurističke arhitekture čiji dizajn potpisuje internacionalna kompanija MVRDV poznata po nekonvencionalnim graditeljskim projektima širom planete.

mvrdv-tianjin-binhai-library-china-designboom-05_840_472

Sagrađena u pregrađu Pekinga, biblioteka Tianjin podignuta je na pet nivoa i prostire se na površini od 32 hiljade kvadratnih metara,  a njenu unutrašnjost krase impresivan beli atrijum nalik pećini neke daleke ledene planete iz SciFi filmova i raskošni talasasti zidovi upotpunjeni policama na kojima je, verovali ili ne, izloženo čak 1.2 miliona knjiga! Na svakom nivou biblioteke nalaze se čitaonice, audio sobe, kancelarije i konferencijske sale, a tu su i maštovito uređene lounge zone, u kojima posetioci mogu uživati u pauzama između učenja ili predanog  istraživačkog rada.

Dragi obožavaoci knjiga, zaronite među ove čarobne fotografije i otkrijte enterijer najvećeg modernog hrama znanja ovog dela Azije!

tianjin-binhai-library-china-mvrdv-gmp-architekten-4

 

tianjin-binhai-library-china-mvrdv-gmp-architekten-6

 

tianjin-binhai-library-china-mvrdv-gmp-architekten-9

 

tianjin-binhai-library-china-mvrdv-gmp-architekten-11

 

mvrdv-tianjin-binhai-library-china-designboom-06_840_472

 

mvrdv-tianjin-binhai-library-china-designboom-08_840_472

 

mvrdv-tianjin-binhai-library-china-designboom-02_840_472

 

Share This: