120 godina naučnog otkrića koje i dalje pomera granice!

od Imaginarijum 0

oktobra 1897, pre tačno 120 godina, u laboratoriji kompanije Bayer u nemačkom gradu Leverkuzenu, hemičar Feliks Hofman prvi put je sintetisao čistu i stabilnu acetilsalicilnu kiselinu. Uz činjenicu da je obeležila vek za nama, acetilsalicilna kiselina lek je koji danas svakodnevno koriste milioni ljudi širom sveta i koji se nalazi u gotovo svakoj kućnoj apoteci, a  jubilej ovog revolucionarnog  otkrića, globalni farmaceutski gigant svečano je obeležio i u Srbiji.

Aspirin

„Dan kada je u Bayer-u sintetisana čista i stabilna acetilsalicilna kiselina od velikog značaja je za našu kompaniju, ali i za nauku i medicinu uopšte. Pored toga što ublažava bol, acetilsalicilna kiselina deluje protiv zapaljenja i smanjuje temperaturu, kod osoba sa određenim nivoom kardiovaskularnog rizika može sprečiti događaje kao što su srčani udar i ponovni ishemijski moždani udar*. Niske doze acetilsalicilne kiseline u celom svetu su priznate kao osnovna terapija u prevenciji srčanog i ponovnog moždanog udara. Marta 1899. godine Bayer je registrovao acetilsalicilnu kiselinu u patentnom zavodu u Berlinu pod nazivom Aspirin. Tokom 120 godina, acetilsalicilna kiselina je jedan od najispitivanijih lekova na svetu ” izjavio je predstavnik kompanije Bayer Ivan Krpić, direktor sektora za lekove u Srbiji.

aspirin-imaginarijum-magazin-bayer-srbija

Sprečavanjem lepljenja krvnih pločica i stvaranja tromba (krvnog ugruška) i blokade krvnih sudova, Bayer-ova acetilsalicilna kiselina svakoga dana štiti milione ljudi od nastanka srčanog i ponovnog moždanog udara, dok u prilog vrednosti ovog revolucionarnog farmaceutskog otkrića koji se koristi u više od 90 zemalja širom sveta, govori i podatak  da je 16. jula 1969. godine, ova Bayer-ova tableta stigla je i na Mesec, zajedno sa posadom misije Apolo 11!

IMG_0969-1

Share This: