U Kući legata predstavljen poslednji deo „Collecting is Connecting “ izložbe

od Imaginarijum 0

U okviru izložbe „COLLECTING IS CONNECTING“ (Kolekcionarstvo povezuje) koja ima za cilj da ukaže na moć i sposobnost umetnost da povezuje, posreduje i podstiče komunikaciju, Wiener Städtische osiguranje predstavilo je IV deo svoje kolekcije savremene umetnosti – Ana Knežević, „Ujedinjeni radovi“.

exhibition, instalation

Samostalna izložba Ane Knežević „Ujedinjeni radovi“, reprezentuje dva specifična aspekta. Prvi je aspekt autora – pet jasno zaokruženih celina iz njenog opusa (Sounded, Inner Tuning, White Balance, Fiat Lux Love Synapse) kao i instalacija Unutrašnja simetrija. Drugi je aspekt kolekcionara, Wiener Städtische osiguranja koje je planski i svesno, u trenutku kada Ana Knežević još nije postala „uzlazna kometa“ savremene svetske umetnosti, otkupila sva dostupna dela autorke i time došla u posed brojnih dela koja mogu činiti obimnu samostalnu izložbu, odnosno retrospektivu.  Značaj Ane Knežević sa savremenu umetnost je u tome što je u svakom segmentu svoga rada, na veoma diskretan, suptilan i izoštren način uvela nove načine prožimanja različitih senzibiliteta, konteksta i narativa unutar ili kroz medij sllikarstva ili slikarstva/crteža mišlljenih i predstavljenih u formi instalacije. Posebnu važnost u njenom delu čini princip preuzimanja karakteristika, pre svega svetlosnih karakteristika ambijenta u kome se delo nalazi, te time i „proširivanje“ granica klasičnih ili dotadašnjih funkcija medija. Svaka od njenih celina je gotovo do vrha ispunjena emocijama pa je u tom kontekstu, njeno delo izuzetan spoj hladnog medijskog „interfejsa“ i unutrašnje energije koja se može i prepoznati i doživeti.

LSFT8147

Kompanija ovom izložbom najavljuje pokretanje projekta „Wiener ART“, koji će kroz mnoštvo inicijativa biti stalno prisutan u kulturnom životu Srbije. Pored izložbi u gradovima Srbije, kompanija će intenzivno raditi i na promovisanju savremene umetnosti među mlađom populacijom i u sredinama gde javnost ređe ima priliku da se upozna sa delima savremene umetnosti naše zemlje. Sa željom da podstakne umetničko stvaralaštvo u Srbiji, Wiener Städtische osiguranje je pre šest godina započelo otkup dela savremene umetnosti u saradnji sa kustosom Slavkom Timotijevićem. Jedinstvena kolekcija danas se sastoji od umetničkih slika, crteža, skulptura, grafika, fotografija, a sadrži i tri svetlosne instalacije.

Sva umetnička dela biće izložena u Kući legata (Knez Mihajlova 46) do petka 3. novembra, koja je otvorena svakog dana osim ponedeljka, od 12 do 20 časova.

 

Share This: