Otkrijte lepotu bisera Apeninskog ostrva!

od Imaginarijum 0

toskana-putovanja-odeon-wordl-travel-italija-imaginarijum-lifestyle-magazin-srbija
 

Nakon što smo predivnim videom preleteli kroz predele Toskane, vreme je da se detaljnije upoznamo sa lepotom ove magične italijanske regije!

Zbog svojih 120 zaštićenih zona bajkovite prirode, predivnih varošica i sela, a naročito zbog gradova izuzetne arhitekture, mnogi smatraju Toskanu najlepšom regijom Apeninskog poluostrva. Najpoznatiji gradovi neponovljive arhitekture, koji su zbog toga proglašeni delom svetske kulturne baštine i pod zaštitom su UNESCO-a, jesu Firenca (Firenze), Piza, Sijena (Siena) i San Điminjano (San Gimignano).

san-gimignano-504292_1920

 

Toskana je prepoznatljiva po čuvenoj kupoli katedrale u Firenci, nežno zatalasanim brdima potopljenim u mekoj jutarnjoj magli i izvajanim ulicama čempresa. Zbog ovakvih predela, ova regija u centralnoj Italiji najviše se pojavljuje na razglednicama Italije. Zlatna polja pšenice, srebrni maslinjaci i smaragdni vinogradi marširaju u oštrim redovima na obroncima gde formiraju elegantan uvod ka duševnom uzvišenju srednjevekovnih sela na vrhovima brežuljaka, planinskih venaca i plodnih šuma na severu, i venaca bisernih ostrva duž obale na jugu.

tumblr_o8kqf6u19C1tiuuqzo1_r1_1280

Toskana je zavičaj i mesto boravka najslavnijih umetnika tog vremena – Dantea, Petrarke, Bokača, Fra Anđelika, Botičelija, Lipija, Učela, Donatela, Bruneleskija, Verokija, Rafaela, Mikelanđela, Leonarda da Vinčija.

Pored toga što je mesto rađanja renesanse, Toskana je i mesto rađanja tri najpoznatija crvena vina Italije: kjantija (chianti), brunela di Montalćina (Brunello di Montalcino) i vino nobile di Montepulćana (Nobile di Montepulciano). Iako su sva tri bazirana na sorti sanđoveze, ova vina imaju potpuno različit karakter i arome, s obzirom na to da je sanđoveze izuzetno specifična sorta, veoma teška za gajenje, koja je kroz istoriju razvila i veliki broj klonova od kojih je svaki za sebe uzeo posebne aromatske karakteristike. Bela vina uvek su u senci u odnosu na čuvena crvena, ali ne smeju se zanemariti neka poput vernaće di san Điminjano (Vernaccia di san Gimignano) i poznatog slatkog belog vina vin santo, vermentino iz Bolgerija i još nekoliko zanimljivih sovinjona i šardonaea koji se takođe gaje u ovoj regiji.

545da8a9f0743e8732985bac9f0a0f36

Sa veličanstvenom Firencom, svojom prestonicom i najpoznatijim simbolom, Toskana je kolevka renesanse. Na njenom tlu su se od 14. do 16. veka rađale nove filozofske i naučne misli, a na osnovama antičke kulture stvorena su vrhunska književna, slikarska, vajarska i graditeljska dela, koja su presudno uticala na umetnički i društveni preporod mnogih evropskih zemalja. Ono što ne smete propustiti u Firenci svakako su trg Sinjoria, katedrala Santa Marija del Fiore sa čuvenom Bruneleskijevom kupolom, krstionica, Ponte Vekio – pokreveni most iz 14. veka, palata Ufici i crkva Santa Kroće (u kojoj su grobnice Mikelanđela, Makijavelija i Galileja).

Screen Shot 2017-09-24 at 11.33.34 AM

Veličanstvena Piza crpi svoju slavu iz arhitektonskog projekta koji je krenuo po zlu, ali svetski poznati Krivi toranj je samo jedan od mnogih značajnih znamenitosti u ovom gradu vrednom pažnje. Centar grada obiluje kafićima i barovima, koji izvanredno balansiraju sa odlično očuvanim romanskim zgradama, gotskim crkvama, kao i renesansnim trgovima.

tumblr_ndnw2baOvN1u1duezo1_1280

Sijena je remek delo srednjovekovne arhitekure koja predstavlja raj za oči ljubiteljima istorije i arhitekture. Ogromni muzej gotike na otvorenom, sa svojim duhovnim i svetovnim srednjovekovnim spomenicima koji i dalje stoje u harmoniji, čuva ispunjenu kolekciju sijenske umetnosti.

Screen Shot 2017-09-24 at 12.42.30 PM

Kada iz daljine posmatrate San Điminjano, 14 kula ovog zidom ograđenog grada se uzdižu kao srednjovekovni Menhetn. Ništa ne može da odvrati veliki broj turista i izletnika koji ovde žele da provedu prolećni dan, namamljeni od strane neodoljivog istorijskog osećaja, netaknutih srednjovjekovnih čaršija i očaravajuće ruralne sredine.

Screen Shot 2017-09-24 at 11.37.25 AM

Ove jeseni ne propustite priliku da posetite najlepšu italijansku regiju koja prkosi modernom vremenu svojim netaknutim kulturno-istorijskim lepotama, uz Odeon World Travel, koji vam je pripremio direktan čarter let iz Beograda. Polazak je zakazan za 09. novembar, a cena paket aranžmana se kreće već od 360 evra po osobi.

 

 

Share This: