Sve je spremno za otvaranje Luvr muzeja u Abu Dabiju!

od Imaginarijum 0

Nakon brojnih nagađanja i medijskih napisa, iz Ujedinjenih Emirata konačno je stigla vest o otvaranju plutajućeg Luvr muzeja u Abu Dabiju!

 

Louvre-Abu-Dhabi.-Photo-Courtesy-Mohamed-Somji

U raskošnom arhitektonskom zdanju na vodi sa potpisom renomiranog francuskog graditelja Žana Nuvela, biće smeštena impresivna postavka umetničkih dela među kojima će se naći radovi legendarnih likovnih stvaralaca poput Van Goga i Mondriana, i koje će prema rečima lokalnog gradskog sekretara za kulturu i turizam Mohameda Kalifa Al Mubaraka, “predstavljati  jedinstveni spoj kulturološke inovacije i tradicije “.

Louvre-Abu-Dhabi.-Photo-Courtesy-Mohamed-Somji-inside2

Iako nosi ime jednog od najpoznatijih muzeja na svetu, koncept arapskog Luvra razlikovaće od svoje kopnene “pariske matice” i prema načinu kreiranja eksponatske postavke. Naime, za razliku od Luvra u kom su umetnički predmeti i dragocenosti prikazani hronološki, u izdvojenim muzejskim dvoranama, eksponati u ovom mermernom objektu prekrivenom raskošnom čeličnom kupolom biće raspoređeni u sinhronizovane tematske celine, slobodne i nezavisne od istorijskog timeline-a. Tako će, na primer, u jednom delu objekta biti izložena drevna izdanja Tore, Svetog pisma i Kurana, drugu enterijersku celinu krasiće skulpturalno stvaralaštvo pre nove ere pronađeno na arapskoj i kiparskoj teritoriji, dok će čitava jedna dvorana biti posvećena plavom monohromatskom slikarstvu francuskog savremenog umetnika Iva Klajna. Dajemo vam priliku da pogledate enterijer arapskog Luvra koji će u svom veličanstvenom ambijentu ukrašenom čudesnim “arabeska” senkama čuvati najbolje od svetske umetnosti i kulturne baštine ovog podneblja.

Louvre-Abu-Dhabi.-Photo-Courtesy-Mohamed-Somji-inside1

 

Share This: