728x90-IMAG-NEW  

Začinite vikend egzotičnom kari piletinom sa limeta pirinčem!

od Imaginarijum 0

kari-piletina-recepti-gastro-kuvanje-imaginarijum-lifestyle-magazin-srbija

Sigurni smo da vas je prva septembarska nedelja dobro iscrpela i da savršen subotnji ručak zamišljate kao ukusnu porciju serviranu ispred TV ekrana uz čašu omiljenog vina, a naš gastro predlog za predstojeći vikend više je nego dovoljan razlog da zanemarite umor i posle posla se zaputite u nabavku sastojaka za ovaj egzotično pikantni slow food obrok !

Simple-Summertime-Basil-Chicken-Curry-with-Coconut-Ginger-Lime-Rice.-10

Za pripremu kari piletine u egzotičnom limeta prinču za dve osobe potrebni su vam sledeći sastojci:

Limeta pirinač:

  • 50ml kokosovog mleka
  • 1šolja basmati pirinča
  • 1kašika svežeg izrendanog đumbira
  • 2kašičice sveže iseckanih listova bosiljka
  • sok od jedne limete + narendana kora

Simple-Summertime-Basil-Chicken-Curry-with-Coconut-Ginger-Lime-Rice.-4

Kari piletina:

  • 450 g pilećeg filea iseckanog na kockice
  • 2očišćene i iseckane paprike babure
  • 1 tikvica, iseckana na kockice
  • 2 šolje smrznutog kukuruza šećerca
  • 1 kašika svežeg izrendanog đumbira
  • 2 čena belog luka, zgnječenog ili sitno iseckanog
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica kari začina
  • 30ml kokosovog mleka
  • 1/2 šolje iseckanog svežeg bosiljka
  • 1 kašičica mirođije
  • 1 mango iseckan na kockice
  • 1 ljuta papričica, sitno iseckana i očišćena od koštica
  • 120 g izmrvljenog kozjeg sira

Simple-Summertime-Basil-Chicken-Curry-with-Coconut-Ginger-Lime-Rice.-2

Pirinač

U šerpu srednje veličine sipajte kokosovo mleko i zagrejte do tačke ključanja. Kada mleko provri, ubacite pirinač, so, đumbir i kašiku maslinovog ulja po želji. Dobro promešajte sastojke kako biste ih sjedinili, a nakon toga pkrijte šerpu poklopcem i kuvajte pirinač oko 10 minuta na najtišoj vatri. Isključite ringlu i ostavite pirinač da se još 20 minuta krčka, a potom mu dodajte bosiljak i sok i koru od limete.

Kari

U zagrejani tiganj, u koji ste prethodno ubacili kašiku maslinovog ulja, dodajte kockice pilećeg filea. Uz povremeno mešanje, dinstajte ih oko 15 minuta, a potom ih izvadite iz tiganja

U tiganj u kom ste dinstali meso dodajte još jednu kašiku maslinovog ulja. Ubacite babure i kukuruz, a nakon 5 minuta dodajte tikvice, đumbir i beli luk. Sjedinjeno povće dinstajte još 5 minuta, apotom u tiganj vratite piletinu i sve dobro promešajte uz dodavanje soli po želji.

Sjedinjenom mesu i povrću dodajte kari i kokosovo mleko. Kada smesa proključa, kuvajte još 5 minuta dok se sos ne zgusne. Sklonite tiganj sa vatre i ubacite bosiljak i mirođiju.

Ljuti mango

U maloj činiji izmešajte kockice manga i ljute papričice.

Preko pirinča prelijte sos, dodajte kašiku ljutog manga i pospite mrvicama kozjeg sira. Služite uz vruće lepinje ili tortilje i čašu dobrog crvenog vina. Uživajte!

zz

 

 

 

Share This: