Losos u sosu od limete i korijandera- savršen ukus pod vašim nepcima!

od Imaginarijum 0

 

Sočnost, sjajna aroma, lakoća i brzina pripreme samo su neki od razloga zbog kojih je losos jedan od omiljenih gastronomskih izbora među ljubiteljima ribljih specijaliteta, a ukoliko ste i vi jedan od njih, vreme je da isprobate savršen brzi recept za lososa u kremastom sosu od limete i korijandera za čiju pripremu (za 4 osobe) vam je potrebno:

  • 4 fileta svežeg očišćenog lososa
  • 1 kašičica mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice svežeg mlevenog korijandera
  • 1/8 do 1/4 kašičice ljute crvene paprike (po ukusu)
  • so i mleveni biber
  • maslinovo ulje

Sos:

  • 1/2 šolje kisele pavlake
  • 2 očišćene i iseckane glavice crnog luka
  • 1/2 šolje svežih listova korijandera
  • 1 1/2 kašičica svežeg soka od limete
  • 1 sitno iseckan čen belog luka

skillet-seared-salmon-creamy-cilantro-lime-sauce-3-768x1152

Izvadite filete lososa iz frižidera i ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi. U međuvremenu pripremite sos.

Priprema sosa:

Pomešajte crni luk, listove korijandera, sok od limete, beli luk i so i ubacite u blender. Miksujte dok ne dobijete ujednačenu i glatku masu. Sos ostavite sa strane dok pripremate ribu.

Priprema lososa:

Dok grejete ulje u tiganju, umaloj činiji pomešajte kumin, korijander, papriku, so i biber sa kašičicom maslinovog ulja. Začinite lososa dobijenom mešavinom i ubacite filete u zagrejan tiganj za grilovanje. Pržite lososa oko 4 minuta, sve dok ne dobije zlatnobraon nijansu, a potom ga okrenite na drugu stranu i pržite dodatnih 7 minuta. Pržene losose stavite na tanjir obložen ubrusom, a potom ga prebacite na tanjir za serviranje. Lososa servirajte prelivenog sosom i dekorisanog kriškama limete, uz vitaminsku salatu po izboru i čašu pitkog proseka ili rizlinga. Prijatno!

skillet-seared-salmon-creamy-cilantro-lime-sauce-5-768x1152

 

 

 

Share This: