“Male priče” Dejvida Linča uskoro u Beogradu- ne propustite izložbu fotografija kultnog filmskog stvaraoca!

od Imaginarijum 0

 

Dok svet uživa u novom serijalu kultne serije “Twin Peaks” iznova se diveći delu Dejvida Linča, Kulturni centar Beograda odlučio da kao jedan od ključnih programa u godini svog 60. jubileja posveti ovom izuzetnom, ne samo filmskom, već i likovnom/vizeulnom stvaraocu.

tumblr_mauypvCmF11rovfcgo1_1280
Izložbu “Male priče” (Small Stories) koja će u izložbenim prostorima Kulturnog centra Beograda biti otvorena od 1. do 30. septembra,  čini 56 crno-belih fotografija velikog formata sa svim odlikama Linčovih filmova: čudesno preplitanje realnih referenata i fantazmagoričnih intervencija i kompozicija. Ova izuzetna i konzistentno osmišljena izložba pruža uvid u Linčovo vizuelno stvaralaštvo s kojim, za razliku od njegovog kinematografskog opusa, srpska javnost do sada nije imala prilike da se upozna.

David-Lynch-Small-Stories-3

“Male priče”, koje su producirali Galerija Item iz Pariza i Evropska kuća fotografije, u kojoj je izložba premijerno prikazana 2014. godine, ekskluzivno će, po autorovoj želji, biti prikazana samo u sva tri galerijska prostora KCB-a. Izložbu će pratiti brojni programi: predavanja, tematska vođenja stručnjaka i stvaralaca iz različitih oblasti, eduaktivno-kreativne radionice za srednjoškolce i mlađu studentsku populaciju i, naravno, filmski program.

DavidLynch2

Dejvid Linč (David Keith Lynch, Mizula/Montana, SAD, 1946) je američki filmski i televizijski reditelj, vizuelni umetnik, muzičar i glumac. Poznat po svojim nadrealnim filmovima, Linč je razvio svoj jedinstveni vizualni stil. Filmove Dejvida Linča karakteriše nadrealistički pristup, odnosno specifičan aranžman sekvenci, na granici sna i jave, koje se često preklapaju, tako da je teško razdvojiti realno od nerealnog.

David-Lynch-for-Cover

Nadrealni i u mnogim slučajevima nasilni elementi njegovih filmova stekli su reputaciju da gledaoce „zastrašuju, vređaju i dovode u zabunu“. Muzika u njegovim filmovima je veoma pažljivo izabrana i često stvarana za svaki film na bazi montaže i ritma sekvenci slika. Kada govori o svom stvaralaštvu, sam Linč ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg „drugog ja“, naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja.

Uporedo s radom na filmu koji odlikuje značajna likovnost, Linč se bavio i vizuelnom umetnošću, koju je kratko i studirao na Pennsylvania Academy of Fine Arts u Filadelfiji.  Njegova dela iz oblasti vizuelnih umetnosti izlagana su u najprestižnijim muzejima i galerijama širom sveta i deo su brojnih i značajnih javnih i privatnih kolekcija.

 

 

 

 

 

Share This: