Bezglutenski vafl od heljdinog brašna- zdrav slatkiš kom je nemoguće odoleti!

od Imaginarijum 0

Empirijski je dokazano da sladokusce možemo podeliti na dve grupe: ljubitelje palačinki i one koji će prednost uvek dati hrskavim vrućim vaflima. U kom slatkom timu se vi nalazite? Ukoliko ste u dilemi, savetujemo vam da pripremite ovu ukusnu i zdravu vafl poslasticu, a odluku donesete nakon degustacije!

Potrebni sastojci:

  • ½ šolje heljdinog brašna
  • ½ šolje mlevenih ovsenih pahuljica
  • 1 kašika mlevenog lanenog semena
  • 1½ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice kardamoma (po želji)
  • prstohvat narendanog muskatnog oraha
  • 1¼ šolje mleka
  • 1 celo jaje
  • 1 belance
  • 3 kašičiče istopljenog kokosovog ulja
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

Dodaci

  • sveže jagode ili maline
  • med
  • puter od badema
  • voćni džem

Zagrejte presu za vafle na najjaču temperaturu.

U velikoj činiji pomešajte heljdino brašno, ovsene pahuljice, laneno seme, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, so, kardamom (ukoliko ga koristite) i muskatni orah. U drugoj posudi umutite mleko, jaje, belance, kokosovo ulje, med, vanila ekstrakt, pa ovu smesu sjedinite sa mešavinom sastojka iz prve posude.

Prilikom sipanja vafl testa u presu, vodite računa da u svaku modlu sipate otprilike jednu trećinu šolje. Za svaku seriju vafla biće vam potrebno oko 10 minuta, budući da je za vreme pripreme ove vrste testa potrebno duplo više vremena od onog potrebnog za vafle od belog brašna. Ispečene vafle služite odmah, uz sveže bobičasto voće, med, džemove ili puter od badema.

waffles2

 

waffles10

 

waffles4

 

 

 

 

Share This: