Napravite nežni praznični kolač od šargarepe!

od Imaginarijum 0

 

 

Cimet, limun, muskatni orah, vanila…koji od ovih predivnih mirisa budi vaša nepca istovremeno vas asocirajući na toplu i ušuškanu božićnu atmosferu u porodičnom domu? Ukoliko uživate u zimskim aromama, a uz to ste i nepopravljivi sladokusac, sigurni smo da će vas obradovati jednostavan recept za savršen praznični kolač od šargerepe! Za pripremu ove ukusne poslastice biće vam potrebno:

Za kolač:

  • 2 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice narednanog muskatnog oraha
  • 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
  • prstohvat soli
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 3/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/2 šolje meda
  • 2-3 kašike ruma
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 2 šolje sitno narendane šargarepe
  • 1/3 šolje suvog grožđa, prethodno potopljenog u vodi na sat vremena
  • 1/3 šolje seckanih oraha

Za krem od limuna:

  • 140g maskarpone sira
  • 40g maslaca
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 1 kašika soka od limuna
  • kora od limuna
  • nekoliko kapi vanila ekstrakta

Kolač: Zagrejte rernu na 175°C. Sipajte brašno i prašak za pecivo u veliku činiju. Dodajte cimet, muskatni orah i karanfilić i dobro izmešajte. U drugoj posudi mutite šećer, ulje, med, rum, jaja i vanila ekstrakt, sve dok ne dobijete glatku ujednačenu smesu. Dodajte rendanu šargarepu, mutite još malo, a onda smesu pomešajte sa suvim sastojcima iz prve činije. Dok sjedinjujete sastojke, postepeno ubacujte orahe i suvo grožđe. Smesu sipajte u podmazan pleh sa obručom i pecite 40-45 minuta, sve dok viljuška koju ubodete ne izađe čista iz testa. Kada je kolač pečen, isključite rernu i ostavite ga da u njoj odstoji još 5 minuta.

Fil: U veliku posudu ubacite maskarpone, maslac, šećer u prahu, sok i koru od limuna i ekstrakt vanile i dobro umutite. Spatulom premažite svaku koru, a poslednju po želji možete posuti orasima, suvim grožđem ili cimetom. Prijatno!

kolac-od-sargerepe-imaginarijum-magazin

 

kolac-od-sargarepe-imaginarijum-magazin

 

 

 

 

 

 

Share This: